Deze BLOG gaat groeien. Ik zal elk jaar van de afgelopen 25 jaar ‘verslaan’ middels video’s, foto’s en tekst. Mooi om terug te kijken en mooi om daarna weer door te gaan. Er is nog zoveel moois en goed om te doen, om te beleven, om voor te geloven en te bidden, en uit te delen!

Maar we starten in 1994-1995

1994

Voordat ik op 29 december samen met mijn vader onze handtekening zetten onder de statuten van Stichting Woord Actief, was ik al heel wat jaren actief op creatief gebied.

Sinds 1989 volgde ik de Mime- en dansweken olv Todd en Marilyn Farley en leerde ik geweldige vrienden kennen: Jany, Sonja, Gert, Martin, Annie, Chantal, Rinus, Martin, en nog vele anderen. We leerden mime en daarbij ook dans en theater. We gingen stukken schrijven en instuderen en begonnen meer en meer les te geven en op te treden. We wilden verhalen vertellen, zonder woorden, met stilte of met muziek. Verhalen over God, over onze relatie met Jezus. Verhalen om gewoon van te genieten en dansjes om samen te doen. Een mooie tijd.

Ik ging o.a. met Sonja en Steven en Gert naar Zweden waar we met Tomas Sagstrom van Vorming&Aktie uitgenodigd waren. Via Tomas kwam ik ook terecht in Denemarken en N-Ierland op bijbelscholen en gaf ik les en gingen we er op uit.

1995 Dat ging door in 1995. 

In Januari reis ik onder meer naar Rusland waar we in Chita Siberië lesgeven in aanbidding en creativiteit. Ik treed solo op bij min 5 graden in de kerk en geef les in dans en aanbidding. Een indrukwekkende reis met Stef, Rolof, Roos, Jaap….

April reis ik met Sonja naar het hoge Noorden in Zweden naar skiplaats Are waar we lesgeven en optreden. Op snow-boots, midden in de sneeuw. Daarna reizen we door naar Lycksele en ondersteunen Tomas Sagstrom met preken en drama.

In Oktober reis ik naar Mariager Denemarken met Gonny in busje die voor vertrek stuk was, het onderweg redelijk deed, in Denemarken 2 weken stuk was, en ons uiteindelijk wel veilig weer thuis bracht. Om daarna echt ‘op’ te zijn. 

We geven les aan het Active team, Bijbelschoolstudenten en het Estonia team. Hier ontmoet ik Piret uit Estonia die ik 2 weken op sleeptouw neem om haar een spoedcursus mime- dans en drama te geven.

Cursus Mime-Dans-Vlaggen

Sonja Smalheer en ik schrijven een cursus van 10 lessen over dans, mime, drama en vlaggen, inclusief een uitgebreide cursisten-map en docentenmap. We doen dat onder de vlag van ZH-productions Orville. De cursus van 10 lessen slaat aan. Mensen ervaren enorme vrijheid na deze lessen en willen dan eigenlijk meer. Goed om over na te denken hoe dan verder?

In juni hebben we de mime en dans-week waar we al jaren met een vaste kern bij elkaar komen om getraind te worden in mime, dans en theater. We geven zelf lesdagen onder de vlag van MimeIStry van Todd en Marilyn. En gaan in juni toeren door Nederland met een omgebouwde brandweerwagen! Jany, Chantal, Sonja, Gert, Martin, Danielle, Sara, David Jany, Martin ,Gary en Kelly en Todd

DANKBAAR:

Dankbaar voor Tomas en Herman en Vorming & Aktie. Via hen hebben we de ruimte gekregen en zijn we uitgenodigd om mee te gaan en middels creativiteit het onderwijs te ondersteunen en anderen te trainen.

De mogelijkheid om te reizen en les te geven dankzij giftgevers.

Dankbaar voor de vele studenten die hun tijd en geld hebben ingezet om over Jezus te vertellen!

Dankbaar voor geweldige jaren met MimeIstry olv Todd en Marilyn.

Dankbaar voor Gert die het logo ontwerpt voor Woord Actief

Dankbaar voor Sonja met wie ik samen de lessen geef.

Dankbaar voor mijn vader die geloofde in mijn talenten. Mijn vader met wie ik samen de Stichting ben gestart en die exact vandaag 14 jaar geleden is overleden.

1996

In januari ga ik opnieuw naar Denemarken. Dit keer met Lenneke en met de trein.

We hebben de hele week mistig weer waardoor we vooral binnen zijn. Ik geef les, Lenneke breit. We hebben tussendoor veel plezier. Ook hier gaat een team na afloop van de training er op uit om met het aangeleerde mime en dans-stukken over Jezus te vertellen.

In maart ga ik met een team uit de kerk naar Noorwegen waar met bij Jeugd met een Opdracht is Oslo een week lesgeven. De band gaat ook mee. We zijn o.a getuige van de CD-opname van Jan Honingdal en de band leidt vaak de aanbiddingen en ik geef samen met Martin dansles aan volwassenen en kinderen. Daarnaast gaan we er lekker op uit, BBQen in de sneeuw en hebben plezier.

In mei ga ik opnieuw naar Noorwegen, nu alleen met Monica. Een drukke week met veel optredens en lesgeven en we reizen van stad naar stad

Hans Christan is onze reisbegeleider. Het is er mooi en rustig. En heerlijk om ook hier les te geven en mensen te helpen hun creativiteit ten volle in te zetten.

Tussendoor: Er zijn vragen om op te komen treden en/of les te geven in Delfshaven (Hervormde Kerk), optreden in Maassluis,  EO-tienerweekend,  Schoonloo-Baptistenjeugd (20 april), avond lesgeven mime in ‘s Gravenzande, Pinkstergemeente Amsterdam, Ichtus en Alpha-cursus in amsterdam (4 mei), de Herstelweek in juli. 

Komen er vragen binnen naar de vlaggencursus in Haarlem en Rotterdam .

In juni/juli reis ik eerst naar Engeland om een aanbiddingsconferentie bij te wonen met veel creativiteit. Lesgeven en leren

Daarna door naar N-Ierland met meer studenten uit Nederland die via Vorming & AKtie meegaan. Remco, Michael, Mark en Skander. Daarnaast zijn Tomas en Pierre en Linda er, en Tim en Sue, en Rob en Sella. Hier kom ik ook Piret weer tegen die ik als eerste in Denemarken tegen kwam. In Noord-Ierland is het de tijd van de conflicten en de ‘orange’-marsen. Altijd spannend. 

We treden op in LondenDerry wat de Noord-Ieren Derry noemen omdat ze anti Londen zijn. Als we op straat optreden en vertellen dat we niet per se katholiek of protestant zijn komt er een man naar ons toe. Hij is boos. Hij is een protestant. We vertellen hem opnieuw dat we geen partij kiezen omdat we geloven in een God zonder hokjes en we vragen of we hem mogen zegenen. Hij begint te huilen…..dat is lang geleden dat een christen aardig tegen hem was.

We maken een bomaanslag in Belfast mee die op 500 meter van onze optreedplek heeft plaatsgevonden. Ik krijg verontruste telefoontjes van thuis maar hier in Belfast gaat het leven gewoon door. Bizar. Wel mooi om daar op straat een verschil te mogen maken.

Van daaruit door naar Noorwegen om tijdens een conferentie op te reden en les te geven aan 7 leerlingen. 5 dagen Oslo, docenten en sprekers slapen in hotel, ik op matras in keuken.

Rondom deze tijd ben ik aan het bidden en nadenken over de frustratie van cursisten die meer willen en beseffen dat ik mij ergens zal moeten settlen wil ik jaren kunnen bouwen aan een team. En mezelf vermenigvuldigen.

In September 1996 start ik het Twinteam en begin met 13 a 14 tieners van 12-13 jaar.  De naam TWINteam komt vanwege mijn dubbele visie, een tweeling, die ik beiden geboren wil laten worden: Creativiteit om God te aanbidden en vrijheid te ervaren, en creativiteit om er op uit te gaan en het verhaal van Jezus te vertellen middels dans, drama, mime en theater.

In Oktober start er nog een nieuwe groep: RETERNITY (Skander, Remco, Ryan, Peggy, ik)

Dankbaar voor

de mogelijkheid om in N-Ierland zo veel mee te mogen maken en de gastvrijheid van Pierre en Linda, Rob en Sella en Tim en Sue. Hun investeringen in deze school in N-Ierland heeft zoveel betekent voor zoveel jongeren en bewoners van N-Ierland en ierland

Voor de leiders in Shelter (Toen berea) om mij de ruimte en gelegenheid te geven met dans en theater te mogen starten en in mij te geloven.

Voor de teams waarmee ik heb gereisd en Hans Christian die zo een dienden hart heeft gehad naar ons als teams uit Nederland.

1997

Nu we gestart zijn met tieners en dans merk ik dat de planning gaat lopen van september tot september, we volgende de schoolplanning. Het kan daardoor dat ik data net een beetje door elkaar haal en een gebeurtenis misschien net 1 jaar eerder of later is gebeurt. Weet niet alles meer….;-)

Vanaf januari 1997 draait het Twinteam 4 maanden en komen de eerste ideeen en plannen om met de jongeren een reis naar het buitenland te maken. Om daar op te treden en uit te delen van wat wij hebben, de liefde van Jezus. En ook om de tieners een ervaring mee te geven van een andere cultuur, samen optrekken, je inzetten voor anderen en leren uit te delen. Het idee was dat de tieners zelf het geld bij elkaar zouden sponsoren middels allerlei acties en een sponsorloop.

In april zijn we met een  kleine delegatie, Rob, Marjoke, Daniel en ik, naar Slovenie gereden voor een voorbereidingsreis.

In April geef ik voor de eerste keer les op het Euro Mission Training Centre in Beugen en zal dat t/m 2013 elk jaar blijven doen – 16 jaar achter elkaar! 

In mei ga ik weer naar de Mime en dansweek en aansluitend naar een conferentie over creativiteit in de kerk in Engeland. Ik ontmoet Piret weer. En ga samen met Martin.

En ik wordt geïnterviewd door het blad Herstel en mag meer vertellen over mijn visie wat betreft creativiteit in de kerken en in onze Nederlandse cultuur. Gaaf dat er ruimte ontstaat!

Ik begeleid een dansteam in Zoetermeer en tussendoor her en der optredens met het Twinteam. 

De groep Reternity wordt gestart met Skander, Remco, Peggy en Elsa. En een dansgroep voor aanbidding wordt gestart. Gaaf om nu met teams meer te trainen en met meer kwaliteit verhalen uit te beelden en plezier te hebben.

Herstelweek treden we op als Twinteam. We bestaan amper een jaar en ze doen het zo ontzettend goed! in juli gaan we met een groot team van dansers en een band 2 weken naar Slovenie, Lublijana. Een onvergetelijke reis.!

In juli 1997 ga ik opnieuw naar N-Ierland.Dit keer gaan we naar Londenderry en Belfast. Opnieuw een indrukwekkende tijd met mooie optredens en geweldige gesprekken over het leven met Jezus

Kerst 1997 Ons eerste in elkaar gedraaide kerst-optreden met Twinteam. In samenwerking met de muziekband. Met rap ryanne en mirjam etc….

Dankbaar

De zomerreizen zijn jarenlang doorgegaan. Maar deze eerst blijft speciaal

Dankbaar voor de vele tieners die meedoen met Twinteam. Dankbaar voor de gastvrijheid in Slovenie en dankbaar voor de Leiders van het Euro MTC – Beugen 

25 jaar Woord Actief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook
YouTube
Instagram