Geschiedenis

Op 29 december 1994 is de Stichting Woord Actief (toen nog met de ‘oude’ spelling AKtief met een K) opgericht door Elsa Waljaard met als doel om alle creatieve ideeën, productie’s, cursussen en visie’s onder te brengen onder een organisatie. Van hieruit werd het mogelijk om ook de financieen correct te regelen en visie te blijven ontwikkelen. 

Elsa zelf aan het woord: “De eerste jaren gaf ik les in verschillende kerken en gemeenten en op Bijbelscholen in Nederland en buitenland. Maar na enkele jaren van lesgeven en veel rondreizen kwam ik tot de conclusie dat er naast al deze kortdurende projecten, nergens echt gebouwd werd aan kwaliteit, techniek en meer diepgang. En ze besefte dat hier meer tijd voor nodig was. 

In 1996 ben ik in mijn kerk (Shelter) in Haarlem begonnen met een dansgroep met als doel deze groep op lange termijn te trainen en te coachen.  Ik startte met een groep van 14 tieners tussen 12 en 16 jaar. De groep heette het Twinteam. De volgende 7 jaren groeide het team en lag het accent met name op de evangelisatie-akties naar het buitenland. Er kwam enige stabiliteit in de grootte van de groep. 

Devotion Battlecry ZaraAcademy

Na zeven jaar werd besloten om de naam van de groep te veranderen en werd de start gemaakt met Battlecry.
In 2005 werd een 2e groep gestart in de Levend Evangelie Gemeente de LEG in Aalsmeer, genaamd DEVOTION.
En kort daarop volgend ontstond een professionele dansgroep met dansers die op hoog niveau verder wilden. Een logische stap om met een derde groep te starten: eerst onder de naam Reternity en later geheel zelfstandig onder de naam D.O.C (Dancers Of Christ)
Alle groepen groeiden en zijn enorm tot zegen geweest. 

In 2006 ontstond het idee van een Creatieve school en werden eerste stappen gezet onder de naam Zara Academy. Er werden diverse lessen aangeboden op doordeweekse avonden, zoals: DJ-lessen, Koor, Film- en video-trainingen, Streetdance, Conditietraining, en Freerun-lessen.
Na 1,5 jaar bleek dit geen succes te zijn: er waren te weinig deelnemers en er was te weinig geld om docenten te betalen. Helaas. Maar altijd goed om dromen te proberen en als dat dan niet lukt vooral door te gaan met wat WEL werkt.
En één van de jongeren die meehielp met Freerunlessen, runt nu zelf 3 ‘gyms’ en is Nederlands kampioen Freerunning geweest. Prachtig om te zien.

Verschillende (theater)-producties zijn in die tijd ontwikkeld, het project I Like Me is uitgewerkt en er is een DVD geproduceerd. En in 2011/2012 heb ik zijdelings meegewerkt met de productie van 2 Dance-Music-Albums getiteld The Edge Volume 1 & Volume 2 in samenwerking met Rob van Rossum en bekende Dj’s.

In 2013 ben ik gestopt met de dansgroepen vanwege verschillende redenen. Na 17 jaar tijd voor nieuwe initiatieven. 
De vruchten van alle lessen zijn zichtbaar geworden. Diverse jongeren zijn zich gaan specialiseren in dans-opleidingen (HBO / CIOS) en Theater-opleidingen (HBO) en volgden/volgen her en der dans-cursussen en dans-vooropleidingen. Sommigen hebben zich ontwikkelt als dans-docent, anderen zijn terecht gekomen in bijv. jongerenwerk. De dansgroep in Shelter draait niet meer maar er zijn wel jongeren bezig om een nieuwe start te maken met creativiteit in de breedste vorm, waaronder ook danslessen. In de LEG is het voorgezet onder de naam Hearts Aligned onder leiderschap van 3 dansers van Batllecry (destijds) en 1 danser van de toenmalige groep Devotion. Zij draaien grote groepen kinderen en tieners en jong volwassenen. En zij doen dat vol passie en enthousiasme en met veel talent en creativiteit, en tot eer van God. Heel gaaf om te zien! 

Daarnaast blijven er ideeën ontwikkelt worden voor thema-diensten (Kerst/Pasen/etc) , evangelisatie-akties, theaterproducties en Jongerenwerk.

Ik houd mij momenteel o.a. bezig met spreken in kerken, bij jeugd-events, op vrouwenochtenden. Ik verzorg bijbelstudieavonden en begeleidt een Jeugdleidersteam van een kerk in Zaandam en ben betrokken geweest bij het begeleiden van huisgroepen in een kerk in Castricum. Ook coach ik individuen. En ben ik daarnaast actief met de regie en productie van theater-shows. 

Openhartig Tussendoordenkertjes

BOEKEN: In 2011 verscheen mijn eerste boek “Openhartig” en in 2018 mijn tweede boek “Tussendoordenkertjes”.

De Stichting heeft mij in loondienst en steunt mij ook in mijn verdere werkzaamheden waaronder het houden van spreekbeurten, het geven van workshops, en het begeleiden en coachen van jongeren en volwassenen..