Beer

Een jeugddienst. Volle zaal. Lekker zingen. Luisteren naar een mooi woord uit de Bijbel.

Ik kwam iets later binnen omdat ik nog een tiener moest ophalen die geen vervoer had kunnen vinden.

Jim (12 jaar) zat achterin de zaal op de grond intens verdrietig te zijn. Een knuffelbeer dicht tegen zich aan getrokken.

Ik ben naast hem gaan zitten. Arm om hem heen. Tranen voorzichtig rollend over zijn gezicht maar hij wilde flink zijn.

Dat begrijp ik in zo”n zaal met zoveel mensen. Ik vroeg of hij wilde kletsen of gewoon zitten. Hij koos voor het laatste. Ik haalde mijn arm weg maar bleef naast hem zitten tegen de muur. Gewoon ‘samen zijn’. De dienst ging door. Een krachtig en kwetsbaar woord van Jan. Jim begon te spelen met zijn beer. Hij had van een jonge dame (die hem verdrietig had gezien en wilde troosten) een stoere polsband gekregen en speelde daar mee met zijn beer. Ontspanning kwam.

Toen stond hij op om naar het toilet te gaan en hij zette de beer op de grond, naast mij, en liep weg. Dat is vertrouwen. En al een beetje loslaten. Bijzonder.

Toen hij terug kwam zag ik hem aarzelen voordat hij ging zitten. “Kletsen?”, vroeg ik hem. Hij knikte. We zijn naar de gang gegaan. Hij ging op de bank zitten, onder de garderobe die vol met jassen hing, en ik ben er naast gaan zitten. Verstopt achter de jassen. En daar kwamen de woorden. Eerst heel zachtjes met zijn beer tegen zich aan. Als een verslagen vogeltje. Later werd zijn stem harder en begon hij ‘actief’ te zitten. We konden praten over Jezus, die altijd dicht bij Hem is. En na 15 minuten luisteren en praten, voelde ik zijn ruimte en ontspanning. En wilde hij weer terug naar de zaal. Ik ging even naar toilet en toen ik terug kwam, zag ik dat hij aan de andere kant van de zaal bij vriendjes was gaan staan. De beer losjes in zijn handen.

Na de dienst, toen iedereen iets lekkers mocht gaan halen, zag ik Jim druk in gesprek met zijn vrienden, zonder beer. Ik keek om mij heen en daar op een tafel zat zijn beer, met 2 helium ballonnen aan zijn armpjes, triomfantelijk beer te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *