Het gevonden samen Afl.2 Deugdendwang?

De VLOG over deze aflevering vind je HIER. En de PODCAST beluister je HIER.

Nog voor ik start zijn er al twijfels over het woord ‘deugden’.

Zoals in de vorige Blog te lezen en in de Vlog te horen was, ben ik van plan een serie te maken over de 7 deugden als tegenstelling op de 7 hoofdzonden waar psychiater Esther van Fenema in haar boek over spreekt, refererend aan de toenemende eenzaamheid en depressie in Nederland.

Kortgeleden deelde ik dit idee met enkele jongeren en onmiddellijk werd ik gewaarschuwd. Het woord ‘deugden’ is nou niet bepaald iets dat momenteel positief is en eigenlijk meer gebruikt wordt vanuit het wokisme, oftewel ‘woke’. Een kreet die jaren geleden is ontstaan om rassendiscriminatie tegen te gaan. Met als betekenis ’wakker’ worden, alert zijn.

De laatste jaren wordt WOKE steeds vaker in één lijn genoemd met onze cancelcultuur. Dat is het boycotten van mensen die in onze ogen een fout hebben begaan. Die ‘niet deugen’.

Het wel of niet ‘deugen’ wordt nu vaker gebruikt om te bepalen wiens gedrag ok is en van wie ‘wij’ bepalen dat dit echt niet kan. En dan hebben ‘wij’ het recht om deze persoon te ‘cancelen’, te negeren, te wissen, uit de muziekwereld, de mediawereld, muziekstreams, musea, winkels, etc. Geen idee wie ‘wij’ zijn, maar velen doen mee. 

Social Media wordt feller en harder. Doodsbedreigingen komen steeds vaker voor. Tegelijkertijd voelen steeds meer mensen zich ergens door ‘miskend’ of pijn gedaan, en komen we in een maatschappij terecht waar we op eieren moeten lopen om niemand te kwetsen. Heleboel uitspraken kunnen niet meer en ook ik denk tegenwoordig veel langer en vaker na over wat ik schrijf. “Kan dit wel?”, en “wie kan hier boos over worden?”. “En welke Youtube filmpjes krijg ik toegestuurd die mij vooral moeten bewijzen hoe dom ik ben dat ik hierin geloof?”.

Het is heel vermoeiend. Niet opbouwend en heel veel gebaseerd op emoties. Die er mogen zijn, absoluut. Maar het is best ingewikkeld als elke mening, elk gevoel, van iedereen moet tellen en gezien mag worden als waarheid. Dan zijn we met 18 miljoen Nederlanders met net zoveel meningen een mega mengeling van waarheden. 

En dus werd ik gewaarschuwd om het woord ‘deugden’ misschien niet te gebruiken. Vanuit bezorgdheid en niet als een felle mening. Dat kan dus ook.

Ik geloof in deugden als betekenis van ‘gedrag en handelingen die goed zijn, leven geven, opbouwend zijn’ en dan meer gericht op ‘samen’, op elkaar, op die ander, en niet alleen gericht op onszelf. En dan geloof ik in Jezus en in een persoonlijke relatie met Hem. Als voorbeeld van iemand die volkomen liefheeft en handelt vanuit die liefde. Ik geloof in de Bijbel en de grote wijsheden die hierin staan. Een houvast als het gaat om principes, om normen en waarden. Niet om de ander te wijzen op fouten, maar om zelf de verantwoordelijkheid te nemen om vanuit Gods principes en waarden te leven. Omdat ik geloof dat daar LEVEN in zit, rust, ontspanning, genade en vrede. En dan hoef ik niet altijd een mening te hebben of mezelf te verdedigen. Ik hoef ook de wereld niet te redden en het is ook niet mijn verantwoordelijkheid om alle doemscenario’s openbaar te maken. Integendeel. Ik heb het graag over Hoop, Geloof en Liefde. 

Vooral omdat God mij/ons helpt om lief te hebben. Dat is zo bijzonder. De titel blijft in die zin centraal: “Het gevonden samen”. 

En de ‘deugden’ zal ik benoemen als actieve werkwoorden waarmee het leven vanuit mijn optiek, liever, leuker, rustiger geleefd kan worden.

Dit Blog gaat over mijn Vlog, dit keer opgenomen in het bos. Kijken of er herten te spotten zijn. Of mag je niet spotten? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *