Het gevonden samen Afl. 1 De 7 DEUGDEN

Een Vlog-Blog-serie over SAMEN. 

Check de video aflevering 1

Onlangs zag ik een fragment van een aflevering van omroep Max, en aan het woord was psychiater, auteur en columnist Esther van Fenema. Ze beschreef hoe Nederland dreigt onder te sneeuwen door gedrag dat zich verhardt, verkilt, vereenzaamt. En zij noemde de 7 hoofdzonden als mogelijke oorzaak en aanwezig in ons handelen. Deze lijst van 7 hoofdzonden staat niet genoemd in de Bijbel maar ze haalt wel verschillende wijsheden uit de Bijbel. 

De vraag van de interviewer was hoe wij dit probleem dan konden fixen? Haar antwoord was dat dit niet een kwestie is van ‘fixen’ maar van onderzoeken en bewust worden waar dit gedrag vandaan komt. Reflecteren. 
Het triggerde mij. Ik ben christen, ik geloof in de wijsheid van de Bijbel, het Woord van God, en ik moest meteen denken aan het omgekeerde. Hoe zou het zijn als we met elkaar meer gaan handelen vanuit de ‘deugden’? Ook hier is een lijst van 7 deugden en ook deze staan niet per se als lijst opgenoemd in de Bijbel, maar het zijn wel principes die God aangeeft die goed zijn om vanuit te leven en te handelen. Gebaseerd op Zijn liefde voor ons en onze liefde voor Hem en voor elkaar.

Omdat ik veel spreek in kerken, op conferenties, bij vrouwen- en jongeren-bijeenkomsten, leek met mij wel interessant om daar een jaar-thema van te maken. Om te kijken, vanuit het Woord van God en vanuit de praktijk van het alledaagse leven, hoe we accent kunnen leggen op ‘hoe wél meer samen’ i.p.v. ‘ieder voor zich’. Het boek van Esther van Fenema heet ‘het verlaten individu’. Mijn vlog-serie gaat heten “Het gevonden samen”.

En onderstaande is niet van mezelf maar vond het wel heel sterk. geschreven in 1956 en vandaag de dag nog zeer toepasbaar:

Heer, U kent mij  beter dan ik mezelf ken en U weet dat ik ouder word en op een dag oud zal zijn. Behoed me voor de fatale gewoonte te denken dat ik over elk onderwerp en bij elke gelegenheid iets moet zeggen. Bevrijd me van het verlangen om ieders zaken op orde te krijgen. Maak me bedachtzaam maar niet humeurig, behulpzaam maar niet bazig. Met mijn voorraad aan wijsheid lijkt het mij jammer om niet alles te gebruiken, maar U weet, Heer, dat ik uiteindelijk maar een paar vrienden nodig heb.

 

Ik wil niet vragen om een beter geheugen, maar om een groeiende nederigheid en minder zelfverzekerdheid wanneer mijn geheugen lijkt te botsen met dat van anderen. Leer me de glorieuze les dat ik me af en toe kan vergissen.

 

Help mij om gewoon liefdevol te zijn; Ik wil geen heilige zijn – sommigen van hen zijn zo moeilijk om mee samen te leven – maar ik wil ook geen zuur oud persoon zijn, dat is één van de bekroningen van de duivel. Geef me het vermogen om goede dingen te zien op onverwachte plaatsen en talenten in onverwachte mensen, en geef me de genade om ze dat te vertellen. Amen.

 

~ Alta Beck (geschreven in 1956)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *